5 dingen die ik graag wil dat je van mij weet

Onlangs plaatste ik een bericht op Instagram, waarop, op z’n zachtst gezegd, verdeelde reacties kwamen. Naast mensen die er herkenning in vonden en het als behulpzaam ervoeren, waren er ook boze en verontwaardigde reacties.

Ik heb uiteindelijk besloten de post te verwijderen, omdat ik tot de conclusie kwam dat ik te algemeen was geweest in mijn bewoordingen, waardoor de nuance ontbrak. Ondanks dat het grotendeels op misverstanden berustte, komen dit soort felle en boze reacties hard bij mij binnen. Want ik heb geenszins de bedoeling om mensen te kwetsen of te beledigen.

Uiteindelijk heeft het mij wel weer wat geleerd, over hoe ik mijn boodschap breng en hoe die soms opgevat wordt. Dingen die voor mij heel vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor anderen niet, namelijk:

1. Ik geloof dat je omgeving, je gedachten, je gemoedstoestand en de manier waarop je omgaat met je lichaam en je klachten invloed hebben op hoe jij je fysiek voelt.
Maar daarmee bedoel ik niet dat je klachten een psychische oorzaak hebben of puur het gevolg zijn van leefstijl.
Ik ben ervan overtuigd dat het ontstaan en voortbestaan van de meeste lichamelijke klachten een samenspel is van biologische, psychologische en sociale factoren.

2. Ik geloof dat bepaalde gedachtepatronen, emoties en reacties lichamelijke klachten kunnen versterken.
Maar daarmee bedoel ik niet dat het je eigen schuld is dat je klachten hebt gekregen of dat je zelf je klachten in stand houdt.
Niemand kiest er bewust voor om zijn/haar herstel te belemmeren. Het is dus niet jouw schuld. Vaak heb je wel meer invloed dan je denkt, bijv. door te leren je anders te verhouden tot je gedachten en te onderzoeken hoe je met je klachten omgaat.

3. Ik geloof dat onderzoeken wat de gevolgen van jouw klachten zijn op jouw denken, voelen, doen en omgeving, aanknopingspunten kan opleveren om je klachten te verminderen.
Maar daarmee bedoel ik niet dat als je maar ‘gewoon’ anders denkt of gezonder leeft, je klachten wel over gaan.
Het doorbreken van patronen en gewoontes is niet makkelijk en biedt geen garanties. Toch is mijn ervaring dat het een hoop kan opleveren.

4. Ik geloof dat er in veel gevallen dingen zijn die jij zelf kunt doen om de last te verlichten of het leven makkelijker maken.
Maar daarmee bedoel ik niet dat als jouw klachten niet overgaan, jij niet hard genoeg je best hebt gedaan.
Soms lukt het niet (direct) om grip te krijgen op je klachten. Het is en blijft een zoektocht.

5. Ik nodig je uit op een andere manier naar je gedachten en je klachten te kijken; misschien is dat behulpzaam voor je.
Maar daarmee bedoel ik niet dat ik weet wat goed is voor jou of dat ik jou wel zal vertellen hoe het zit.
Ik heb niet alle kennis of wijsheid in pacht. Ik bied jou graag handvatten; het is aan jou om te kijken of je daar wat aan hebt.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en podcast? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest