Ben jij bang om te bewegen?

Veel mensen met chronische pijn gaan vanuit angst bepaalde houdingen of activiteiten uit de weg. Ze durven niet meer te sporten, gaan geen lange wandelingen meer maken of zijn op hun hoede om geen onverwachte bewegingen te maken.

Uit angst dat de pijn zal toenemen.

Uit angst dat een toename van pijn betekent dat er schade aan het lichaam ontstaat.

Dit is een probleem, omdat blijven bewegen op de lange termijn juíst de pijn kan verminderen.

De eerste angst is in zekere zin terecht: in beweging komen of je activiteiten uitbreiden kan inderdaad gepaard gaan met een (tijdelijke) toename van pijn.

Dat kan o.a. komen door:

  • Een verhoogde spierspanning, waardoor bewegen sneller verkramping en dus pijn veroorzaakt
  • Sensitisatie: bij chronische pijn is het zenuwstelsel gevoeliger geworden, waardoor ‘onschuldige’ signalen als pijn ervaren worden. Weten hoe dit precies werkt? Lees dan deze blog.
  • Conditionering: ons brein is in staat klachten (pijn) te koppelen aan bepaalde situaties. Als jij ervaringen hebt waarbij een bepaalde houding of activiteit gelijk stond aan een toename van pijn, gaat je brein automatisch meer pijn ‘produceren’ op het moment dat je opnieuw diezelfde houding of activiteit gaat doen. Zie hierover deze eerdere blog.

 

Ondanks dat bewegen dus in eerste instantie kan zorgen voor meer pijn, is het niet gevaarlijk of schadelijk. Je kunt niets ‘kapot maken’ in je lichaam. Sterker nog: bewegen is juist een essentieel onderdeel van je herstel!

conclusie

Probeer jezelf hieraan te herinneren en jezelf op deze manier gerust te stellen: ook al voel je nu (meer) pijn, bewegen kan geen kwaad en is op de lange termijn goed voor je.

Want juist door het langzaam en voorzichtig op te bouwen, zal je de positieve effecten gaan ervaren en zal je lichaam merken dat het veilig is om te bewegen. Hierdoor kan je lichaam weer ontspannen en leren je hersenen dat bewegen niet gelijk staat aan pijn of gevaar.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en podcast? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest