Boekrecensie Hersteld!

In Hersteld! (2022) beschrijft Jeanne Roeland haar ziekteproces en zoektocht naar herstel na een reeks hersenschuddingen. Ze wordt gediagnosticeerd met postcommotioneel syndroom (PCS) en een functionele neurologische stoornis (FNS). 

4/5

Het is een indringend en aangrijpend verhaal. Hoewel ze na de eerste hersenschuddingen herstelt, blijft ze na de vierde klap op haar hoofd klachten houden. Geheugenproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, maar ook problemen met zien, bewegen en praten.

Bovenop alle vragen en zorgen die ze heeft (wat is er met me aan de hand? word ik ooit weer de oude? waar vind ik de juiste hulp?) wordt Jeanne geconfronteerd met scepsis en wantrouwen van artsen en andere hulpverleners. Ze vecht voor erkenning en ondersteuning.

Wat volgt is een kwetsbaar persoonlijk proces.

In het voorwoord schrijft Jeanne het al: haar verhaal is geen standaardoplossing. Elk mens is uniek. Wel zal haar verhaal een hoop herkenning geven voor anderen met aanhoudende klachten na een hersenschudding.

Ook laat het zien dat het plaatsen van dit soort klachten in een breder perspectief dan puur het biomedische denkkader iets op kan leveren. Bij Jeanne lag hierin de sleutel: het onderzoeken van onderdrukte emoties en doorbreken van oude patronen leidde uiteindelijk tot volledig herstel. In het boek deelt zij inzichten en tips die haar geholpen hebben.

conclusie

Hersteld! is een vlot geschreven en makkelijk leesbaar boek, dat voor veel mensen met aanhoudende/ onbegrepen lichamelijke klachten herkenning zal opleveren. Net als vele anderen komt Jeanne door de pijnlijke opmerkingen en het ongeloof van haar omgeving, zorgverleners en het UWV aanvankelijk alleen maar verder in de problemen. Gelukkig weet zij zich uiteindelijk een weg uit deze neerwaartse spiraal te vinden. De manier waarop Jeanne dit proces beschrijft kan ook anderen inzichten en hoop geven. 

4/5

Op de hoogte blijven van mijn blogs en podcast? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest