Dé oplossing voor onverklaarde klachten?

Sinds ik me voor mijn onderneming op sociale media begeef, ben ik ook anderen gaan volgen die posten over chronische pijn en onverklaarde klachten. En sinds die tijd word ik doodgegooid met berichten van ervaringsdeskundigen, coaches en zelfbenoemde experts, die claimen dé oorzaak of dé oplossing voor (alle) onverklaarde klachten te kennen.

Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • Trauma en onderdrukte emoties
  • Vitamine B12 gebrek
  • CBD olie


Wat ik van dit soort berichten vind? Kort door de bocht. Onvolledig. En soms ronduit misleidend. Want laat ik je een geheim verklappen: dé oorzaak en dé oplossing voor onverklaarde klachten bestaan niet.

Ik denk overigens absoluut niet dat de mensen die deze informatie verspreiden dit vanuit kwade bedoelingen doen. Velen van hen hebben zelf ervaren dat de door hun genoemde oplossing voor hen wel dé oplossing was. En vanuit die positie willen ze anderen helpen. Dat is op zich natuurlijk heel mooi. Maar: wat bij de een helpt, hoeft dat bij de ander niet te doen. Dus iets meer bescheidenheid zou wat mij betreft wel gepast zijn.

Waarom dé oplossing voor (alle) onverklaarde klachten niet bestaat?

Lichamelijke klachten, zoals chronische pijn, vermoeidheid, misselijkheid of duizeligheid, zijn nu eenmaal geen recht-toe-recht-aan verschijnselen. Bij elke klacht zijn verschillende systemen en lichaamsprocessen betrokken, denk aan: bepaalde weefsels, organen, hormonen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel inclusief het brein. Daarop is weer van alles van invloed: wat we denken, hoe we ons voelen, hoe we omgaan met ons lijf en onze klachten, wat we eten, hoeveel we bewegen, hoe onze slaap is, hoe de mensen om ons heen op ons reageren, hoe onze woon- en werkomgeving eruitziet en ga zo maar door.

Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische verklaring, kun je – oneerbiedig gezegd – zien als een vergaarbak van klachten. De klachten kunnen uiteenlopen van hoofdpijn tot obstipatie en van vermoeidheid tot tintelingen. De ene persoon heeft één enkele klacht en heeft de andere persoon een heel scala aan klachten. De een heeft er sinds een paar weken last van, de ander al tientallen jaren. Ook de oorzaken, ofwel de factoren die erop van invloed zijn, kunnen erg uiteenlopen. Bij de een kan bijvoorbeeld slaap en stemming doorslaggevend zijn. Bij de ander speelt voeding en werkomgeving een grote rol.

Als het gaat om oplossingen of behandelingen geldt ook: bij de een is één simpele interventie, zoals het slikken van een vitaminepreparaat of probiotica voldoende om de klachten te verhelpen, maar bij de meeste mensen bestaat een goede behandeling uit verschillende onderdelen. En welke onderdelen het best gewerkt hebben, weet je pas achteraf. Dat oorzaken en gevolgen van lichamelijke klachten erg verschillen per persoon wordt mooi geïllustreerd in het boek Pijn is Persoonlijk.

conclusie

Zoeken naar een verklaring en naar een oplossing blijft dus maatwerk. Want laten we eerlijk zijn: als die aangeprezen aanpak daadwerkelijk iedereen met onverklaarde klachten zou genezen, dan zou inmiddels iedereen dat wel weten en zou de werkzaamheid ook door middel van wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond. Voor veel van de benaderingen of producten die je online vindt, is dat niet het geval.
Wil dat zeggen dat ze waardeloos zijn? Absoluut niet! Probeer ook vooral uit wat bij jou past en waar jij vertrouwen in hebt. Ik denk alleen wel dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben, om teleurstelling, moedeloosheid en misschien zelfs zelfverwijt te voorkomen.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en podcast? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest