Helpt magnesium tegen chronische pijn?

Magnesiumzout, magnesiumspray, magnesiumolie, magnesium tabletten. De laatste jaren zie ik het steeds vaker voorbij komen. Magnesium zou spierpijn en spierkramp verhelpen. En door middel van een voetenbadje of een spray voor de huid, zou het éxtra gemakkelijk opgenomen worden door het lichaam. Ook zou magnesium uitkomst kunnen bieden bij chronische pijn. Maar … klopt dat nu eigenlijk wel? In deze blog vat ik samen wat de wetenschap hierover zegt.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal, dat je lichaam niet zelf aanmaakt. Magnesium speelt een belangrijke rol in allerlei lichaamsprocessen, waaronder de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel en een goede spierwerking.

Bronnen van magnesium

Je lichaam haalt magnesium uit voeding. Magnesium zit in graanproducten, groenten, noten, vlees en zuivel. Aanvullend kun je het innemen in de vorm van tabletten of capsules. Magnesium kan ook opgenomen worden via de huid. Het wordt verkocht als zout, dat je in het (voeten)bad kunt doen, en als olie, die je op de huid kunt smeren.

Heb ik een magnesiumtekort?

Bij een magnesiumtekort kunnen klachten optreden als vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen en –in extreme gevallen – hartritmestoornissen. Het is echter lastig om vast te stellen of je een magnesiumtekort hebt, omdat de hoeveelheid magnesium in het bloed geen goede afspiegeling is van de totale hoeveelheid magnesium in het lichaam. De klachten die passen bij een magnesiumtekort kunnen bovendien allerlei andere oorzaken hebben.

Omdat magnesium in veel voedingsmiddelen zit, komt een magnesiumtekort volgens het Voedingscentrum niet snel voor.

Magnesium als behandeling bij chronische pijn

Toch zijn er aanwijzingen dat mensen met chronische pijn door bijv. migraine of fibromyalgie gemiddeld een lager magnesium level hebben dan mensen zonder chronische pijnklachten. Het is daarom interessant om te kijken of het nemen van extra magnesium een gunstig effect kan hebben bij chronische pijn. Uit een recent overzichtsartikel blijkt dat er een handjevol wetenschappelijke onderzoeken gedaan is naar het effect van magnesium op chronische pijnklachten. De bevindingen van die onderzoeken zijn veelbelovend, maar niet eenduidig. Sommige laten een positieve invloed zien, anderen niet. Het is dus niet onomstotelijk bewezen dat magnesium helpt bij chronische pijn. Uitgesloten is het ook niet: er moet nog meer onderzoek naar gebeuren.

De mythe van magnesiumopname via de huid

Mocht je het toch willen proberen, raad ik aan extra magnesium te nemen via je voeding of via supplementen (tabletten). Ondanks de goede marketing van magnesiumzout en –sprays blijkt uit onderzoek namelijk helemaal niet dat magnesium beter via de huid wordt opgenomen dan via het maagdarmstelsel.  

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest