Hypnotherapie bij prikkelbare darmsyndroom: wat is het en hoe werkt het?

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening waarbij de functie van de darmen verstoord is. Naar schatting heeft ruim 10% van de Nederlanders hier last van. PDS komt bijna twee keer zo veel voor bij vrouwen als bij mannen. Mensen met PDS hebben aanhoudende of terugkerende buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, een opgezette buik, buikkrampen, diarree en/of verstopping (obstipatie). Voor sommigen geeft dit slechts een licht ongemak, voor anderen is het hoogst vervelend en beperkend.

Prikkelbare darmsyndroom

Hoewel nog niet precies bekend is waardoor PDS wordt veroorzaakt, wordt momenteel gedacht dat PDS het resultaat is van een verstoorde communicatie tussen de hersenen en de darmen, inclusief de micro-organismen die zich in de darmen bevinden (het microbioom). Hierdoor zijn mensen met PDS gevoeliger voor pijn in de darmen en is de beweeglijkheid van de darmen verstoord. Soms bewegen de darmen te veel (met diarree als gevolg); soms te weinig (met verstopping als gevolg). Dit alles kan ontstaan na een infectie (buikgriep) of gebruik van antibiotica, maar ook na een stressvolle periode. Spanning en zorgen over de klachten kunnen de klachten vervolgens doen toenemen, net als bepaalde voedingsmiddelen.

De diagnose wordt meestal gesteld door een huisarts of maagdarmlever (MDL) arts. Dit gebeurt op basis van het klachtenpatroon en na uitsluiting van andere mogelijke oorzaken. Qua behandeling worden vaak leefstijladviezen gegeven op het gebied van voeding en beweging. Soms worden medicijnen voorgeschreven, maar die helpen slechts bij een klein deel van de mensen met PDS.

Hypnose

Hypnose is een natuurlijke staat van focus en diepe ontspanning, die we allemaal weleens hebben ervaren. Dit wordt ook wel trance genoemd. Denk aan: volledig opgaan in een boek of film, waardoor je alles om je heen vergeet, of in de auto zitten en je realiseren dat je ‘ineens’ al op je bestemming bent, terwijl je je niks kunt herinneren van de rit.

Hypnotherapie maakt gebruik van deze staat van zijn om verandering te bewerkstelligen. Wanneer je ‘in trance’ bent, ben je namelijk (extra) vatbaar voor suggesties. Hierdoor is het bijv. mogelijk lichamelijke sensaties op te wekken of te veranderen.

In tegenstelling tot wat mensen soms denken, hou je hierbij altijd zelf de regie. Je gaat niet in trance als je dat niet wilt en er gebeurt niets dat jij niet wilt.

Hypnotherapie bij PDS

Verschillende wetenschappelijk onderzoeken laten zien dat hypnotherapie kan helpen bij PDS. Met hypnose-oefeningen kun je de werking van je darmen en de pijn die je ervaart leren beïnvloeden. Je maakt hierbij gebruik van je verbeeldingskracht door aan de hand van beelden of metaforen (de warmte van je handen, een kabbelende beek) fijne en ontspannen sensaties op te roepen. Meestal bestaat de therapie uit zo’n 6-12 sessies. Tussen de sessies door is het de bedoeling om thuis dagelijks te oefenen aan de hand van geluidsopnames.

Conclusie

Hoewel hypnotherapie niet bij iedereen met PDS helpt, is het zeker het proberen waard, met name wanneer de klachten een grote impact op je leven hebben en andere behandelingen je niet verder hielpen.

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, dan is de 2doc documentaire ‘Hypnose op recept’ een aanrader.

Op de hoogte blijven van mijn blogs en podcast? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest