“Zullen mijn klachten ooit nog overgaan?”
“Niks helpt”
“Er móet toch iets mis zijn in mijn lichaam”
“Ik schiet tekort als ouder/partner/werknemer/vriend(in)”
Komen dit soort gedachten bij jou geregeld voorbij?
Aanhoudende lichamelijke klachten hebben een grote impact op je leven. Niet alleen omdat je van alles niet meer kunt, maar ook omdat je klachten en je gezondheid je gedachten kunnen gaan beheersen. Helemaal als er geen duidelijke verklaring voor je klachten is. Je kunt dan compleet verstrikt raken in gepieker over je klachten. En uiteindelijk kan je je daardoor behoorlijk gefrustreerd, somber of wanhopig voelen.
Dan is mijn online training ‘rust in je hoofd, rust in je lijf’ echt wat voor jou. In deze training ga ik jou drie wetenschappelijk bewezen strategieën leren, die jij kunt inzetten wanneer je verzandt in negatieve gedachten rondom jouw klachten.
Niet alleen zal dat jouw gemoedstoestand op een positieve manier beïnvloeden; grip krijgen op jouw gedachten kan ook een grote impact hebben op hoe jij je fysiek voelt!
Hoe? Gedachten kleuren je stemming. Negatieve emoties, zoals angst en frustratie, brengen een lichamelijke reactie met zich mee. Ze zorgen bijv. voor een hogere spierspanning, een oppervlakkigere ademhaling en een versnelde hartslag. Als jij door jouw gepieker ‘blijft hangen’ in bezorgdheid of somberheid, heeft dat z’n weerslag op je lijf.
Ook ben je ontvankelijker voor het voelen van pijn en andere lichamelijke klachten bij negatieve emoties. Reden te meer dus om hier iets aan te gaan doen!
Ik ben er namelijk van overtuigd dat we ons brein kunnen trainen. Dat we ons anders kunnen verhouden tot onze gedachten, waardoor ons gepieker en onze doemgedachten niet langer de baas zijn, maar wij zelf weer aan het roer komen te staan van ons leven.
De online training die ik voor jou hebt ontworpen bestaat uit twee onderdelen: een online masterclass en een werkboek vol oefeningen.
Als arts en psychotherapeut ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met lichamelijke klachten waar geen duidelijke medische verklaring voor is. Ik help jou te begrijpen waarom je klachten niet overgaan en leer je hoe je zelf je herstel kunt bevorderen.
Die kans is klein 😉 Ieder mens heeft negatieve gedachten. Gedachten die ons angstig of somber maken. Dat is normaal en inherent aan het leven. Het is dan ook niet het doel van de training dat je nooit meer negatieve gedachten zult hebben. Je kunt namelijk niet voorkomen dat er negatieve gedachten opkomen, maar zodra je doorhebt dat ze er zijn, kun jij er wel voor kiezen wat er ermee doet. In de training ga je dan ook drie strategieën leren, waardoor je niet meer zo verstrikt raakt in je gedachten en waardoor jouw negatieve gedachten niet langer jouw leven bepalen.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar persoonlijk heb ik een hekel aan valse beloftes. Ik zal dan ook nooit beloven dat je klachtenvrij wordt na een training of een traject bij mij, want dat kan ik gewoonweg niet garanderen.
Maar, bij vrijwel iedereen die ik spreek met (onverklaarde) lichamelijke klachten zie ik ruimte voor verbetering of mogelijkheden om de klachten te verminderen. Herstel zit ook niet altijd alleen in klachtvermindering. Herstel gaat ook over: weer kunnen doen wat belangrijk voor je is, genieten van het leven en je verbonden voelen met anderen. Ik ben ervan overtuigd dat als jij actief aan de slag gaat en blijft met de tools die je in deze training aangereikt krijgt, dit zeker een groot verschil kan verschil kan maken op één of meer van deze vlakken
Nee. Deze training richt zich op het verminderen van piekeren en doemdenken over jouw lichamelijke klachten. Het maakt dus niet uit of je bijv. pijnklachten, buikklachten, vermoeidheidsklachten of andere klachten hebt.
Ook maakt het niet uit of jouw klachten wel of niet een duidelijke medische verklaring hebben. In beide gevallen kunnen er negatieve gedachten zijn, die beïnvloeden hoe jij je mentaal en fysiek voelt.
Die vraag kan ik natuurlijk niet voor jou beantwoorden, maar ik vind dat er ontzettend veel voordelen zitten aan het volgen van een online training: je kunt ermee bezig waar en wanneer jij wilt en je kunt je eigen tempo aanhouden. Je krijgt de specialistische kennis van een expert, zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen of lang hoeft te wachten. Daarnaast is de prijs ook nog eens heel gunstig.
Nee. Helaas wordt de training niet vergoed door de zorgverzekering. Zie het als in een investering in jezelf, in je gezondheid, net als dat je investeert in voeding, sporten of leuke dingen doen.
Als je eerder een psychologische behandeling gevolgd hebt, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of acceptance and commitment therapy (ACT) of misschien een mindfulness cursus, zullen bepaalde (type) oefeningen uit de training je ongetwijfeld bekend voorkomen.
Toch heeft iedere therapeut weer z’n eigen stijl en heb je met de een misschien meer een klik dan met de ander. Spreekt mijn visie en mijn manier van uitleggen je aan? Dan kan je het natuurlijk alsnog een kans geven. Je leert vast wel weer iets nieuws en nog belangrijker: hopelijk voel jij je weer geïnspireerd om thuis met de oefeningen aan de slag te gaan.
Deze online training is niet geschikt voor jou als jij:
– wilt of hoopt dat een ander (ik) jouw problemen voor je gaat oplossen of als jij je vooral slachtoffer voelt van je omstandigheden en niet het idee hebt dat jij hier zelf enige invloed op kunt uitoefenen. In de training ga ik je handvatten geven om verandering in gang te zetten, maar om hier gebruik van te kunnen maken moet je wel in staat zijn om op jezelf te reflecteren en moet je ergens wel de overtuiging hebben dat je zelf dingen kunt veranderen; ook al weet je niet nog niet hoe.
– te weinig energie of ruimte hebt om deel te nemen aan de training. Als jouw klachten zó heftig zijn, dat het jou bijvoorbeeld niet lukt om tien minuten achter elkaar te lezen, een video te kijken of te schrijven, is deze training waarschijnlijk (nog) niet iets voor jou. In dat geval raad ik je aan eerst individuele behandeling of begeleiding te zoeken via jouw huisarts.
– naast lichamelijke klachten ook last hebt van ernstige psychische klachten, zoals ernstige somberheid met gedachtes aan zelfmoord, verslaving of psychotische klachten. In dat geval raad ik je aan contact op te nemen met jouw huisarts voor verwijzing naar een psychiater of psycholoog.