Waarom we ons zo ellendig voelen als we ziek zijn

Mijn zoontje van 1 is ziek. Het is meteen duidelijk, al voordat blijkt dat hij koorts heeft en moet spugen. Normaal is het een opgewekt en actief jongetje. Nu wil hij alleen maar op schoot zitten en op de bank hangen. In eten en drinken heeft hij geen interesse. Zijn vrolijke schaterlach heeft plaatsgemaakt voor een sip gezicht.
Hoe komt het dat we ons zo ellendig en lusteloos voelen als we ziek zijn? Dat we niks willen ondernemen en ons het liefst terugtrekken? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen en leg ik uit wat het nut van deze reacties is.

Universele symptomen van infectie

Je hebt vast weleens griep gehad, een voedselvergiftiging of een fikse verkoudheid. Ondanks dat dit infecties op heel verschillende plekken in het lichaam zijn, zijn veel van de symptomen hetzelfde. Je voelt je beroerd, moe, je hebt nergens zin in, je lijf doet zeer en je kruipt het liefst in bed of op de bank. De reden hiervoor, is dat deze symptomen niet door de ziekteverwekker (het virus of de bacterie) worden veroorzaakt, maar door de reactie van je lichaam hierop.

Wanneer je een infectie oploopt, worden er in je lichaam cytokines geproduceerd. Je kunt dit zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag. Je hebt geen trek in eten, voelt je lusteloos, uitgeput, slaapt meer, bent gevoeliger voor pijn, hebt moeite je te concentreren en zondert je af. Kortom: je wordt ziek.

Dat deze cytokines grotendeels verantwoordelijk zijn voor het gevoel van ziek zijn, blijkt onder andere uit experimenteel onderzoek. Wanneer proefdieren cytokines toegediend krijgen zonder dat er sprake is van een infectie, laten ze minder sociaal en onderzoekend gedrag zien, eten en drinken ze minder en slapen ze meer.

Het nut van je ziek voelen

Hoe onaangenaam het ook is om je ziek te voelen, het heeft wel degelijk nut. De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie. Door thuis te blijven en sociaal contact uit de weg te gaan is de kans dat je anderen besmet kleiner. Heel slim dus eigenlijk!

Conclusie

Dus ben je ziek, doe jezelf en je omgeving een plezier: kruip lekker onder de wol om uit te zieken! Luister naar wat je lichaam je probeert duidelijk te maken en geef jezelf de tijd om te herstellen.

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest